Uitleg over de voorbereidingen die u moet treffen om een aantal baby loopeendjes te kunnen verzorgen.

Jonge loopeendjes verzorgen

 

Jonge eendjes die net uit het ei gekropen zijn hebben een warme, veilige omgeving nodig om sterk en gezond in op te groeien. Als je een veilig thuis voor ze maakt en ze genoeg voedsel en water geeft, zul je nieuwsgierige, speelse eendenkuikentjes krijgen. Voordat je het weet kunnen ze waggelen en zelfstandig zwemmen. Lees verder om erachter te komen hoe je je jonge eendjes een plek geeft waar ze zich thuisvoelen, ze het juiste voer geeft en ze tegen gevaren beschermt.

 
 
Deel1

Een thuis voor de eendjes maken

  1. Zoek een broedkast. Nadat jonge eendjes uit hun ei zijn gekropen en ongeveer 24 uur hebben kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving, zijn ze er klaar voor om naar een broedkast te verhuizen.[1] Een kunststof opbergdoos, een stevige kartonnen doos of een groot glazen aquarium en een konijnenkooi zijn allemaal geschikt voor dit doel.
    • Zorg ervoor dat de doos goed geïsoleerd is. De eendjes moeten namelijk goed warm blijven. Kies geen doos uit waar te veel gaten in de zijkant of in de bodem zitten.
    • Strooi houtsnippers op de bodem van de doos of leg oude handdoeken neer. Gebruik geen kranten of ander glad materiaal. Jonge eendjes staan de eerste paar weken nadat ze uit het ei gekomen zijn nog niet zo stevig op hun pootjes. Ze kunnen dus gemakkelijk uitglijden en zichzelf pijn doen aan materialen als plastic of zelfs krantenpapier.
     
     
     
  2. Installeer een broedlamp. Jonge eendjes moeten de eerste paar weken nadat ze uit het ei gekropen zijn goed warm gehouden worden, zodat ze de kans krijgen om te wennen aan de koude lucht buiten het ei waar ze uitgekomen zijn. Koop een broedlamp bij een dierenwinkel of bouwmarkt en hang deze boven de broedkast.
    • Begin met een lamp van 100 watt. Voor erg jonge eendjes zou dit de juiste hoeveelheid warmte af moeten geven.
    • Zorg dat een deel van de broedkast niet verwarmd wordt, zodat de eendjes een plek hebben om af te koelen, mocht dat nodig zijn.
    • Zorg ervoor dat de lamp niet te dicht bij de eendjes hangt. Dit kan ervoor zorgen dat ze oververhit raken of mogelijk verbranden als ze de lamp aanraken. Als je een ondiepe doos gebruikt, verhoog de lamp dan met behulp van blokken hout of andere stevige materialen waar de lamp op kan steunen.
     
  3. Controleer de plek waar de broedlamp hangt. Controleer van tijd tot tijd de plek waar de broedlamp hangt om ervoor te zorgen dat de eendjes genoeg warmte krijgen.
    • Pas de warmte en het vermogen van de lamp aan aan de hand van het gedrag van de eendjes wanneer ze ouder worden.
    • Als de eendjes dicht bij elkaar onder de lamp zitten, dan kan het zijn dat ze het te koud hebben en je de lamp dichter bij de eendjes moet hangen of een lamp met een hoger vermogen moet gebruiken.
    • Als de eendjes verspreid door de doos zitten en zwaar ademen, dan zijn ze waarschijnlijk oververhit en moet je de lamp verder weg hangen of een lamp met een lager vermogen gebruiken. Eendjes die zich goed voelen, hebben het warm en hebben zich comfortabel in de doos genesteld.
     
  4. Pas de broedlamp aan wanneer de eendjes ouder worden. Wanneer de eendjes ouder worden hebben ze minder warmte nodig. Hang de lamp hoger of vervang het lampje door een exemplaar dat minder warmte afgeeft, als je ziet dat de eendjes niet meer onder de lamp slapen.
     
     
     
 
Deel2

Water en eten geven

 

  1. ! Geef je eendjes genoeg water. Zet een schaaltje/drinktoren neer in de broedkast waaruit de eendjes kunnen drinken. Gebruik een ondiepe schaal waar de eendjes hun snavels in kunnen dompelen, maar niet hun kopjes.[2] Eendenkuikens houden ervan om hun neusgaten vrij te maken tijdens het drinken. Als je ze een diepere bak met water geeft, kunnen ze daar inklimmen en verdrinken.[3]
    • Ververs het water elke dag en maak het schaaltje/drinktoren dagelijks schoon om ervoor te zorgen dat de eendjes niet ziek worden door het drinken van vies water.
    • Als je bang bent dat jouw schaal iets te diep is voor de eendjes om veilig uit te kunnen drinken, leg dan kiezelstenen of knikkers op de bodem neer om de schaal veiliger te maken[4] Daarom adviseer ik een drinktoren hier kunnen ze ook niet met hun hele lichaam in.
     
     
     
  2. Geef de eendjes startkruimels te eten. Eendenkuikens eten de eerste vierentwintig uur nadat ze uit het ei gekomen zijn niets, omdat ze nog steeds voedingstoffen opnemen uit de dooier van het ei waaruit ze gekropen zijn. Daarna gaan ze over op startkruimels, kleine korrels eendenvoer die je kunt kopen bij dierenwinkels.[5] Koop een kunststof voederbak, vul deze en zet de bak in de broedkast.
    • Als de eendjes langzaam lijken te eten, voeg dan wat water aan hun voer toe zodat het gemakkelijker door te slikken is. 
     
  3. Geef zwakke eendjes eidooier te eten. Erg zwakke eendjes hebben misschien wat extra voedingstoffen uit een eidooier nodig voordat ze klaar zijn om startkruimels te eten. Geef ze een beetje gestampte eidooier uit een eendenei, totdat ze meer interesse krijgen in startkruimels.[6]
     
  4. ! Zorg ervoor dat de eendjes altijd iets te eten hebben. Zorg ervoor dat de eendjes dag en nacht voer tot hun beschikking hebben. Ze moeten altijd kunnen eten wanneer ze honger hebben, omdat ze in dit stadium van hun leven erg snel groeien. Ze hebben ook water nodig om hun voer door te kunnen slikken. Zorg dat het schaaltje/drinktoren dus altijd goed gevuld is met water.
    • Na ongeveer tien dagen zijn de eendjes klaar om over te gaan op opfokkorrels. Dit zijn dezelfde korrels als startkruimels, alleen groter.
     
  5. Ga over op volwassen eendenvoer. Nadat de eendjes na ongeveer 16 weken uitgegroeid zijn tot volwassen eenden, zijn ze klaar voor volwassen eendenvoer.
     
  6. Geef de eendjes geen voer dat niet voor eenden geschikt is. Veel voedingsmiddelen die door mensen gegeten worden, zoals brood, voorzien de eendjes niet van de voedingstoffen die ze nodig hebben. Van sommige etenswaren kunnen ze zelfs ziek worden.[7]
    • Zelfs al zijn de eenden geïnteresseerd in etenswaren zoals brood, het is niet goed voor ze.
    • Je kunt eenden zeer fijngesneden fruit en groenten geven als snack, maar zorg ervoor dat ze vooral eendenvoer eten.
    • Geef eendjes geen voer dat bedoeld is voor kippenkuikens. Dit voer bevat niet de juiste ingrediënten en voedingstoffen die jonge eendjes nodig hebben.
    • Geef jonge eendjes nooit medicinale voeding. Dit kan schade toebrengen aan hun organen.
     
     
 
Deel3

Jonge eendjes opvoeden tot gezonde eenden

 

  1.  Moedig de eendjes aan om te zwemmen. Eenden houden ervan om te zwemmen. Als je het toelaat, beginnen ze de eerste dag nadat ze uit het ei gekomen zijn al met zwemmen. Laat de eendjes nooit zonder toezicht zwemmen. Het lichaam van eendenkuikens is namelijk bedekt met dons, dat niet waterdicht is. In deze levensfase is het lichaam van een eendje ook nog te zwak om alleen te kunnen zwemmen.[8]
     
  2. Maak een klein zwembad van een verfbakje bedoeld voor een verfroller. Het verfbakje is een goede plek voor de eendjes om te beginnen met zwemmen.[9] Je kunt ze goed in de gaten houden en door de helling in het bakje kunnen de eendjes veilig in en uit het water klimmen.
    • Laat de eendjes niet te lang zwemmen, of ze zullen het koud krijgen. Wanneer ze klaar zijn met zwemmen, droog je ze voorzichtig af en zet je ze weer in hun doos neer zodat ze warm kunnen worden.
     
  3. Laat volwassen eenden zonder toezicht zwemmen. Wanneer de eendjes een volledig volwassen verenkleed hebben met waterdichte veren, kunnen ze zonder toezicht zwemmen. Eenden zouden na 9 tot 12 weken een volledig verenkleed moeten hebben, afhankelijk van de eendensoort.
     
  4. Wees voorzichtig met oudere eenden. Zorg ervoor dat je altijd toezicht houdt wanneer de eendjes leren zwemmen en ze nog niet hun volledige verenkleed hebben, vooral als je de jonge eendjes buiten in een vijver laat zwemmen. Oudere volwassen eenden die in dezelfde vijver of waterbron zwemmen, kunnen de jongere eendjes proberen te verdrinken of te doden.
      
  5. Bescherm de eendjes tegen roofdieren. Eendjes kunnen vooral wanneer ze jong zijn ten prooi vallen aan roofdieren. Je kunt de eendjes vrij laten rondlopen wanneer ze volwassen zijn geworden, maar vergeet niet dat er af en toe eendjes gedood kunnen worden door roofdieren. Doe er alles aan om de eendjes tegen roofdieren te beschermen.
    • Als je de eendjes in je garage of buiten in je schuur opvoedt, zorg er dan voor dat er geen andere dieren bij ze kunnen komen. Je eendjes kunnen ten prooi vallen aan wolven, vossen en zelfs grote roofvogels als je niet voorzichtig bent.
    • Zelfs eendjes die je binnenshuis opvoedt, moet je beschermen tegen honden en katten, die de eendjes kunnen proberen aan te vallen of zelfs te ruw met ze kunnen spelen.
    • Wanneer je de eendjes van de broedkast naar een groter hok verhuist, moet je ervoor zorgen dat daar geen roofdieren bij kunnen komen.
     
  6. Laat de eendjes niet te veel aan je hechten. Het is natuurlijk erg verleidelijk om te knuffelen met lieve, donzige eendjes, maar als je je te veel met de eendjes bemoeit hechten ze zich misschien te sterk aan je. Om ervoor te zorgen dat je eendjes uitgroeien tot zelfstandige, gezonde, volwassen eenden, kijk je gewoon wanneer de eendjes met elkaar spelen en geniet je daarvan, maar doe je zelf niet te veel mee.
     
  7. Verhuis de eenden naar een groter hok. Wanneer de eendjes te groot zijn geworden voor de broedkast, verhuis je ze naar hun grote verblijfplaats waar ze hun hele leven zullen verblijven bijvoorbeeld, tuin, weiland enz.. Geef ze volwassen eendenvoer en laat ze hun dagen doorbrengen met zwemmen en spetteren in een vijver. Zorg ervoor dat je ze 's nachts terug naar hun hok brengt om ze te beschermen tegen roofdieren. (Dit hoeft niet perse)
     
     

    Tips

  • Voer de eendjes geen bessen of druiven.
  • Voer de eendjes geen uien, voer voor wilde- of kooivogels of welk soort brood dan ook. Je kunt ze startkruimels, erwten, maïs, sperziebonen, limabonen, gekookte worteltjes, hardgekookte eieren, tomaten, krekels, wormen, kleine aasvissen, gras, melk en kalkoenvoer geven.
  • Wanneer de eendjes in een vijver of andere waterbron zwemmen, kun je ze erg kleine hoeveelheden vis- of hondenvoer geven door dit in het water te strooien. Verander hun basisvoeding naar een goede kwaliteit onbehandeld voer voor watervogels of pluimvee. Dit kun je doorgaans bij de meeste dierenwinkels kopen.
  • Als de eendjes ziek worden, bel dan de dierenarts of zoek op het internet om direct een oplossing te vinden.
  • Als je andere grotere huisdieren hebt, zoals honden of katten, houd ze dan weg bij de eendjes.
  • Wanneer je een eendje wilt aaien, doe dit dan erg zachtjes. Eendjes hebben namelijk erg broze botten.
  • Wanneer de eendjes voor het eerst bij je in huis komen, moet je ervoor zorgen dat ze genoeg ruimte hebben zodat ze aan hun nieuwe thuis kunnen wennen en er zich comfortabel gaan voelen. Hoe zou jij het vinden als je net bij je nieuwe huis aangekomen was en in een klein hoekje gedrukt werd? Geef de eendjes de ruimte om te wennen en hun gang te gaan.
 
 


Het voer voor ongeveer de 1e 2weken

opfokkruimel


De broedlamp

Zelf zou ik geen warmteplaat aanraden omdat de loopeenden vrij snel al rechtop gaan lopen en ze zich dan sneller kunnen verbranden onder de plaat.


De warmtebol, Het moet echt een speciale kuikenopfok lamp zijn omdat deze ander soort licht geeft dan een normale lamp. Minimaal een bol van 100W zou ik wel aanraden.


De drinktoren en voerbak.

Zelf raad ik een kunststof voederbak aan omdat deze van zachter materiaal is dan een ijzeren/metalen voerbak. En dit is veiliger voor de loopeendjes.

Let op: Bij het ophalen van de loopeendjes kunt u evt. ook een drinktoren,  voederbak en verfbakje bij mij kopen. (uiteraard NIEUW)

Drinktoren met handvat 1,5 liter -> €3,99 (kleur rood)

Kunststof voerbak €3,50 (kleur groen/geel)


Voersilo met handvat (1 kg) €3,99

Het is erg belangrijk dat de loopeendjes altijd eten ter beschikking hebben, daarom is een voersilo ideaal.


Het mini badje voor de loopeendjes. Deze moet erg ondiep zijn anders lopen ze gevaar! Een verfbakje is daarom ideaal! Zonder steuntjes.

€2,50 (kleur rood of blauw)

Na 1 week mogen ze een iets dieper badje. Denk bijvoorbeeld aan een waterbak voor planten. Deze mag uiteraard niet te diep zijn!  Helemaal geen zwembadje aanbieden voor de loopeendjes is geen optie! Ze moeten namelijk vet aan gaan maken om te kunnen drijven in het water. 


Wat moet ik in het hok leggen als ondergrond?

Ik raad aan om oude handdoeken te gebruiken.

In het begin gebruikte ik zaagsel. Maar als je 2x per dag het hok moet schoonmaken (5 loopeenden) is dit erg veel werk en gaat het zaagsel,stro overal tussen zitten. Handdoeken kan je oprollen en uitslaan en in een *oude* wasmachine eventueel wassen. Of in emmer onderdompelen. Dit is erg goed te doen.